Vilda Musen

Namnet Vilda Musen är inspirerat av uppdragbara plåtleksaker som ofta tillverkades i Tyskland under 1900-talet och tittar man på hur vagnarna rör sig på rälsen så påminner de om ryckiga rörelsen hos en mekanisk leksaksmus.

Vilda musen är unik i sitt slag då den till stora delar är byggd inuti och på berg- och dalbanan Jetline. Detta gör att åkande möter såväl Katapulten, Eclipse och passerar Jetlinetåg på mycket nära håll. ”I still can´t think of it as a Wilde Mouse – to me it is a Miracle Mouse” sa Justin Garvanovic, European Coaster Club. På reklamaffischen för säsongen stod det: ”Skansen har sömniga lemurer. Vi har Vilda Musen!”.

Den här typen av bana uppfanns av den tyska berg-och dalbanetillverkaren Mack på 1950-talet. Den kännetecknas av att rälsen har snäva och plana kurvor som inte är doserade och att banan är uppdelad i sektioner där rälsen omväxlande går rakt fram och svänger häftigt. Hastigheten är ganska måttlig men de åkande upplever ganska höga laterala G-krafter med de många svängarna och ”Bunny Hops”. De snäva kurvorna, ofta i 180 grader ger åkande upplevelse av att åka av banan när de kommer så kraftiga tvära svängar att hjulen för en sekund lyfter lätt från rälsen.

Gröna Lunds Vilda Mus designad av Werner Stengel/Wendelin Stückl och byggd av Gerstlauer har en max hastighet på 55km/h, högsta punkten är 20 meter och rälsen är 430 meter lång. G krafterna i banan varierar mellan nära noll (viktlös) och 3 G (tre gånger din egen vikt).

Fakta om Vilda Musen

Första åkturen2003
Antal personer per timme450
TillverkareGerstlauer
G-krafter3
Hastighet50 km/h
Höjd21 m
Längd430 m
Åktid1 min
Plats i parkenVilda Musen