Jimi Hendrix

1883

24 maj 1967

Han hade precis kommit ut med albumet ”Are You Experinced?” Trions sorti var ”lika fantastisk som uppträdandet” menade en tidning. Utan att spela färdigt ”Wild Thing” tackade han publiken och slängde gitarren nonchalant på scengolvet medan rundgången tjöt i högtalarna. Totalt var det 13 000 i publiken och hans gage var på 280 £.

Scen Stora Scen

september 1967

När parken bokade honom och hans band för spelningen på våren stod det i hans kontrakt att han skulle komma tillbaka på hösten för samma gage. Det Gröna Lund inte hade räknat med var att han skulle bli en världsstjärna under tiden. Gaget höjdes till 25 884 kronor och det kom 16 000 ungdomar till tivolit för att lyssna på honom den 4 och 11 september.

Den första spelningen var dagen efter trafikomläggningen till högertrafik och konferenciern Herman Möller bad publiken att vänta lite så att alla som ville se bandet kunde komma in. Gröna Lund slog publikrekord den kvällen och det var trångt framför scen.

Konserten gick senare till historien för att Jimi fick ”feeling” och inte ville sluta spela och till slut fann sig Ove Hahn tvungen att bryta strömmen. Ove sa senare att det var rätt och riktigt att stänga av elen. ”Folk måste ju få chans att åka karusell!”. Efter uppträdandena på Stora scen spelade han för en mindre publik på 200 personer inne på Dans In.

Scen Stora Scen

31 augusti 1970

I avtalet stod det att bandet var garanterade 2000 £ skattefritt och att entrépriset var 15 kronor. Gröna Lund skulle även betala för en kraftfull ljudanläggning och bandet skulle spela i 45 minuter. Gaget blev till slut 52 000 kronor.

Hendrix drog en publik på 8000 personer men han var över en timme försenad. Det kompenserade han med att spela i över en och halv timme. Det längsta uppträdande på Gröna Lund hittills. En recensent tycket uppträden blev tråkigt och att stämningen gick från att vara på topp till att folk började troppa av innan slutet. Ingen kunde veta att Jimi Hendrix skulle dö av en överdos i London tre veckor senare.

Scen Stora Scen

2024