1883

1935

Bakom Lustiga huset byggdes våren 1935 miniatyrstaden Liliput som befolkades av Glauers trupp på 50 kortväxta personer. Att visa upp Liliputar eller dvärgar på nöjesfält var inget nytt och för många av dem var detta enda sättet att försörja sig.

Heinrich Glauer var en affärsman som själv skötte alla sina kontrakt och korrespondens för sin trupp. Han var dessutom en känd filatelist, whiskey konnässör och pratade förutom tyska även franska, engelska och italienska. Under hans vistelse i Stockholm denna sommar lärde han sig dessutom så pass mycket svenska att han tämligen ledigt kunde konversera med tivolibesökarna.

Liliput marknadsfördes som den minsta staden i världen och var uppbyggt kring ett torg med såväl stadshotell, brandstation som rådhus, teater och järnvägsstation. Men allt var så klart kulisser. Liliputarna roade åskådarna med olika uppträdanden som vaktparad och teaterföreställningar och publiken fick gå runt i staden bland husen och dess invånare. En lätt surrealistisk upplevelse och något av en ”freak show”. Liliputarnas tid i Stockholm kröntes av ett bröllop mellan fröken Gisela Koporec och herr Ludwig Weiherer, två i gruppen som blivit förälskade och gifte sig i Katolska kyrkan, på Norra Smedjegatan. Bröllopsmiddagen, bekostad av Gröna Lunds vd Gustaf Nilsson, hölls självklart inne på Tyrol.

Scen Bakom Lustiga Huset

2024