Miss mässing

1883

11 september 1970

En pank idrottsledare i Västerås tyckte sig ha hittat den perfekta idén hur man skulle dryga ut idrottsföreningen kassa. En nakentävling skulle få pengarna att strömma in. Men han hade inte räknat med att det skulle vara så svårt att få tag på tjejer som ville visa sig nakna så han ringde en viss Jan Rohde som drev firman Scandinavian Screen tes – en förmedling av snygga tjejer till statistroller i filmer och liknande. Denne ringde runt till sina 30-talet tjejer, de flesta tackade nej men sex ställde till slut upp.

När det kom 20 000 människor till Västerås fattade Rodhe att det kunde ligga mycket pengar i detta och tog raskt patent på namnet Miss Mässig. De höll på att bli bråk i Västerås då flickorna uppträdde under falskt namn och fotograferna inte fick fotografera dem bakom scen och för att skydda sin anonymitet hade de på sig peruker. ”De vill väl inte bli igenkända när de t.ex. går ut och handlar eller går till frissan. På dagarna är de vanliga tjejer: jobbar som kontorister, hembiträden och sådant. Den enda som är ett proffs kan man säga är en tjej som jobbat som stripteasedansös.”

Jan Rohde, född i New York av norska föräldrar turnerade som rocksångare med eget band i Skandinavien under 1960-talet men han hade precis fått nog av turnélivet 1969 och sadlade om för att starta annat då hans vägar korsades med idrottsledare i Västerås. ”Nu är det jag som sitter på Guldplomberna”, menade Rodhe och planerade nästa tävling som skulle hållas 14 dagar senare på Gröna Lund och som skulle bli både större och öppnare än den förra.

Fredag den 11 september 1970 var det dags och publiken bestående mest av män samlades nedanför Stora scen på kvällen i väntan på att de åtta tävlande skulle göra entré. Först kom flickorna in en gång i sina klänningar. Sedan kom de in en gång i sina baddräkter och till sist helt nakna med enbart sina stora nummerbrickor placerade över ett visst strategiskt ställe. På en given signal lyfte de på brickorna några sekunder. Sedan snabbt tillbaka med de döljande brickorna igen. Att de visade upp sig nakna upprepades flera gånger och varje gång det skedde fotades det friskt i publiken. Under det ögonblick de lyfte på brickorna måste de stå absolut blickstilla. Då föll det hela under beteckningen ”posering”. Rörde sig däremot flickorna kunde de och arrangören bli åtalade för ”sårande av tukt och sedlighet”.

Till slut var det avgjort.  Den 19-åriga Värmländskan Maj-Lis Brask blev Miss Mässing, framröstad av publiken. Efter segern berättade Maj-Lis blygt: ”jag har inte vågat berätta för mina föräldrar vad jag sysslar med”. Men hennes pojkvän fanns i publiken och han tyckte det var roligt att hon ställde upp. Maj-Lis hoppades att bli sjuksköterska om inget kom emellan.

Tvåan, stockholmstjejen Britt-Marie Engström, 18 år, var precis som Maj-Lis med i Västerås och kom tvåa även där. Hon använde blond peruk när hon visade upp sig naken – i verkligheten var hon brunett. ”Jag gör det för att inte alla ska känna igen mig, det skulle kännas lite taskigt”. Hon berättade att hon ställde upp för att hon ville bli kändis och hoppades bli upptäckt. En dröm att bli något och som fått henne att lämna jobbet som kioskbiträde på Pressbyrån. ”Men jag är ingen snäll hemmaflicka. Den attityden offrar jag för karriärens skull”. Men direkt efter tävlingen väntade hon fortfarande hon på sin chans att via upp vad hon kunde – med kläder. ”Jag tycker min dotter är duktig, snopet att hon inte vann” sa hennes mamma Viola som stöttade sin dotter bakom scen.

De flesta flickorna var rädda för att bli igenkända och många bar peruker och nästan alla presenterades med falska namn. Flera hade styrkt sig med alkohol innan. Första pris var 1200 kronor, andra pris 700 kronor och alla de andra – som alla demokratiskt blev kallades ”treor” tjänade 500 kronor sedan man konstaterat publiksuccé.

Jan Rohde berättade gärna om hur mycket pengar han skulle tjäna på Miss Mässing och att folkparkerna skulle få besök av Miss Mässing baletten sommaren därpå. För att inte tala om alla telefonsamtal från Finland, Tyskland, England och USA. Nu blev det inte riktigt så. Tre år senare var han tillbaka på Gröna Lunds scen, inte som arrangör utan artist med sitt band Rohdes Rockers. Av Miss Mässing hördes inte mycket mer av, så mycket var de guldplomberna värda. Gaget var 6236 kronor.

Scen Stora Scen

2024