1883

april 1933

Illmer Mortado var tysk side show artist. Det sägs att han blivit sårad i första världskriget och efter det fått svårt att hitta arbete tills han kom på idén att låta en läkare borra hål i hans händer och fötter och börja jobba som varitéartist.

Han debuterade som den mänskliga fontänen under artistnamnet Mortado 1929 på en tysk restaurang där han satt på en specialgjord tron i mitten av en rund bassäng där det simmade sköldpaddor och krokodil. Han hade låtit ansluta kopparslangar genom hålen så att det såg ut som det sprutade vatten ur hans uppvikta handflator och fötter. När han inte uppträdde satte han korkar i hålen så att de inte skulle växa igen. Han lät även en assistent slå spikar genom händer och fötter så att det såg ut som att han blivit korsfäst med rinnande ”fejkblod”.

Så småningom flyttade han till USA där han både gifte sig och uppträdde, men ingen kände till hans riktiga namn eller vad det blev av honom och han försvinner ur historien 1934. Men innan dess uppträdde han under april månad 1933 på tivolits 50-års jubileum tillsammans med Jättedamen Wanda, Sylvas flygande apor, den tatuerade damen Celly D´Astra och svärdsslukaren Widovski.

2024