The Beatles

1883

30 oktober 1963

På Beatles första utlandsturnén besökte gruppen Gröna Lund för att med verka i tv-programmet ”Drop In” som spelades in på Gröna Lunds teatern som då kallades Arena teatern och som ligger bredvid tivolits huvudentré.

Bandet kom till Gröna Lund på eftermiddagen för soundcheck och gick sen på lunch på Soliden uppe på Skansen. De övriga medverkande i programmet var husbandet Telstars, Gals & Pals, Boris och Doris samt Lill-Babs. När programmet närmade sig slutet började programledaren Klas Burling säga: ”Och dem som avslutar kvällens program…” men avbröts av tjejskrik som avslöjade att Beatles var på väg in på scen.

De inledde med ”She Loves You” som var den senaste singeln följt av ”Twist and Shout” där Paul McCartney uppmanade publiken att klappa händerna och stampa takten. Det var planerat att de skulle spela två låtar men bandet fortsatte med ”I Saw Her Standing There”. Nu skulle programmet var slut och Glas & Pals kom in för att avsluta med signaturmelodin men Klas Burling fick bandet att fortsätta med ”Long Tall Sally”. Efter det kom slutligen signaturmelodin med Telstars, Glas & pals och Beatles tillsammans på scen.

Beatles fick elva minuter i Sveriges television, Lill-Babs fick skriva autografer till bandet och Gröna Lund ångrade nog att de tackat nej till erbjudandet de fått i samband med att Sverigeturnén skulle bli av, att ha Beatles på teatern en hel vecka. Men parken tyckte att 15 000 kronor i gage var för dyrt.

Scen Arenateatern

2024