The Sweet

1883

22 augusti 1973

Med en rad så kallade ”tuggummipop” singlar i bagaget kom det engelska bandet till Stora scen för först gången denna kväll. Gaget var 10 000 kronor.

Scen Stora Scen

4 maj 1976

Sweet återkom till tivolit och det utbröt kalabalik och skriverier som påverkade bandets fortsatta karriär. Det regnade på konsertdagen den 3 maj så spelningen flyttades till dagen därpå, då bandet och arrangören var rädda att det skulle ske någon olycka med utrustningen på scen.

När de skulle soundchecka tidigare på dagen lyckades en massa fans ta sig in och gitarristen Andy Scott blev förbannad på Ove Hahn och kallade honom: ” You Cunt!” och spottade på honom. Ove blev så rädd att han tog några steg bakåt och ramlade ner i det blomsterfyllda orkesterdiket. Alla trodde att Andy gett honom en smäll på käften vilket Andy dementerat.

Efteråt spreds historier om att bandet sprutat ner logen med ketchup, pissat i champagnekylaren och slagit in en bajskorv i en duk och gett till någon i personalen. Det är diskutabelt om hur mycket som är sanning eller inte i dessa historier men de kastade mat i logen i alla fall. En effekt av dessa skriverier var att det blev svårt för bandet att boka hotell framöver. Bandets manager bad Ove Hahn om ursäkt och sa att: ”Vi har att göra med unga obildade slynglar som blivit miljonärer i ett nafs. Det är inte människor, de är djur”.

Scen Stora Scen

9 juli 2009

Efter att de blivit portade från att spela på tivolit 1976 var de nu tillbaka på Gröna Lund med gitarristen Andy Scotts nya konstellation. Som utan problem spelade på Tyrol denna kväll.

Scen Tyrol
Publik460

2024