När besökare kommer ner från Spanska Trappan till höger kommer de till det område som Gröna Lund expanderade mest med under åren 1933–1934. I dag går det inte lika tydligt att se var de gamla gränserna går mellan de olika områdena, då tivolit under åren 2018–2021 rivit många byggnader och byggt en berg- och dalbana mitt i området som totalt förändrat hur det såg ut på 1930-talet.
Bredvid Brandkårsrestaurangen, den gamla brandstationen som Gröna Lund tog över 1928, låg en tät grupp med skjul mot Allmänna Gränd. När de husen brann ned kunde tivolit ta över marken och bygga upp Tyrol 1933. Arkitekt Arvid Klosterborg ville bygga upp en stor och modern restaurang där utsidan blev en funkisbyggand med släta väggar mot gatorna i hörnan av Allmänna och Lilla Allmänna Gränd. Ett torn med blyinfattade upplysta glasmålningar av Armand Rossander med motiv från Gröna Lund som dansbanan, kättingflygaren, skjutbanan och radiobilarna visade besökarna rätt.
Inredningen i restaurangen och fasaden mot vattnet såg helt annorlunda ut. Här var det Tyrolen som regerade med plats för 800 personer. Ryske teatermålaren Alexander Bako gjorde dekoren som ett böljande alplandskap. Det var rustika möbler och joddlarbalkonger och många björkstammar som bar upp inredningen. Det fanns bara en restaurang i Stockholms som hade fler sittplatser och det var Berns. Mot den lilla Tyrolerparken framför huset mot vattnet fanns utbyggnaden Biergarten.
Tyrol som från början var tänk att heta Vita hästen, därav hästen på taket, blev en omedelbar succé med långa köer då folk ville äta Eisbein mit Sauerkraut, dricka öl och lyssna till Mahers Tyrolerkapell som spelade på scenen. En tematiserad krog var något helt nytt. Tyrol har under sin livstid genomgått moderniseringar och ombyggnader. I lokalerna har de bland annat haft: tyrolermusik, jodlarprimadonnor, italiensk schlager, popband, rockgalor, fester, nattklubb, oktoberfest och sedan 1983 julbord i lokalerna.
För att nå fram till Tyrol från Spanska Trappan murades en stenportal upp vid gaveln av den gamla brandstation och när gäster gick igenom den hade de Tyrols vägg på ena sidan och en rad kiosker på andra sidan. Den smala gatan ledde fram till Tyrols entré och Tyrolerparken, som utrymmet mellan Tyrol och vattnet kallades.
Några år efter att Tyrol tillkommit förändrades gatan och fick en mer nordafrikansk touch som en arabisk kasbha. Här byggdes små kiosker för popcorn, korv och sockervadd och arkitekturen med sina tinnar, torn och koppartak döptes passande till Rue du Maroc. En gatuskylt på väggen vid gatans början skvallrar om dess förflutna trots att hela gatan numera är riven vid uppförandet av den nya berg-och dalbanan Monster.
På baksidan av Rue du Maroc byggde Gröna Lund 2004 upp de så kallade ”fyra bodar” ritade av arkitekt Lennart Erkhammar som innehöll spel och försäljning på bottenvåningen och omklädningsrum för personal på övervåningen. Arkitekturen på bodarna inspirerades så pass av 1700-tals bebyggelsen uppe i Djurgårdsstaden att flera som bodde där kom ner till tivolit för att se hur deras hus såg ut på Gröna Lund.
Flera mer eller mindre provisoriska byggnader och attraktioner som looping-gungor, bobsleighbanan och en till radiobilbana tillkom i Tyrolerparken efter 1933. Men 1939 kunde parken introducera en nyhet som skulle stå sig många år framöver. För det här året kunde en stor överraskning presenteras i form av Corsobanan i en hangarlikande byggnad nere vid vattnet. Det var en ovalbana med elektrisk golvledning för de senaste i radiobilsvärlden. Det blev Europas största inomhusbana, det fanns bara en större och det var den som byggdes till världsutställningen i New York samma år. 1968 blev hallen en go-kartbana och 2005 flyttades tivolits radiobilar in där.
Till säsongen 1963 köpte tivolit in veteranbilarna som fick bre ut sig i Tyrolerparken mellan go-kartbanan och Tyrol. De flyttades senare till en ny plats framför Bellmanhuset 2008 då Gröna Lund i stället byggde upp en Biergarten, en ölträdgård, på platsen där de förut stått. Längst utmed Allmänna Gränd mellan go-cartbanan och Tyrolerentrén fanns en länga med olika typer av spel och andra tivolinöjen som till exempel föregångaren till Watersplash, Astors Vattenshow 1965–1971 och Häxhuset 1978–1989.
Det sista nya område som Gröna Lund erhöll i gränslandet vid Tyrolerområdet var mekaniska verkstaden som 1979 flyttade in i ett hus som Stockholms hamn hade haft sedan 1952 bredvid berg-och dalbanan Insane.
Men allt skulle ändras under perioden 2017–2021 då Tyrelparken och delar av Mellanområdet blev det nya Monsterområdet, och det tack vare ägarna Johan Tidstrand och Mattias Banker och deras medarbetares energi och idéer. Bakom den kostsammaste investeringen i parkens historia och den största rumsliga omdaning sedan 1930-talet fanns förutom ägarna, attraktionschefen Peter Osbeck, designern Nick Farmer och arkitekten Jonas Sjöbergs arkitektbyrå.
En ny berg- och dalbana förändrade hela området mellan Spanska Trappan och Tyrolentrén och all verksamhet och byggnader där emellan ner till vattnet. Hösten 2017 revs fyra bodar, senare revs Rue du Maroc och Go-kartbanan och hela spellängan utmed Allmänna Gränd. Det grävdes en gigantisk grop, åtta meter djupt och 1300 kvm stor, som skulle komma att innehålla stationen för berg- och dalbanan Monster och verkstad för densamma men även omklädningsrum som ersatte den rivna ovan jord.
Till säsongen 2019 täcktes gropen över och det byggdes ett temporärt spel och attraktionsområde som kallades för Nöjesfältet. En hyllning till den en gång i tiden konkurrerande nöjesparken som låg på parkeringen vid Allmänna Gränd 1924–1957. Här sattes attraktionen Snake upp som efter säsongen flyttade till Skara Sommarland. Spelens dekor och personalens kläder med buspojkekepsar, gråa skjortor och hängselbyxor skulle påminna om det klassiska gamla nöjesfältet. Något sådant hade besökarna inte sett på området sedan 50-årsjubileumsutställningen som anordnades 1933. När säsongen var över öppnades hålet upp igen och parken byggde klart banan och dess station.
Den nya banan gick över all ny bebyggelse och för att få plats med nya byggnader ersattes flera mindre supportstolpar med tre stora på en diameter så att tre man kunde stå i bredd däri. På det nya området restes också en ny Biergarten i två våningar med flera supportstolpar från berg- och dalbanan som gick rakt igenom huset. Hela det nya området fick en tematisering inspirerad av New York. Den nya banans station med tydlig tematisering från tunnelbanan i den amerikanska staden var ett överdåd av mässingsräcken, glasarmaturer, mahogny och påkostat kakel som nog aldrig förr setts i en nöjespark. Bredvid Pop-Expressen byggdes nya snabbmatställen med namn som Sam’s Deli´, Pasta La Vista och Willie’s Wieners där Rue du Maroc en gång i tiden bredde ut sig.
Från ett enkelt nöjesfält på 4500 kvm inträngt bland fattigbostäder och gamla varvsbyggnader till ett jättelik modern nöjespark på 38 000 kvm med vattenkontakt har det tagit 138 år. Gustaf Nilsson, sonen till Gröna Lunds grundare Jacob Schultheis, berömda ord ”Ett tivoli blir aldrig färdigbyggt” har visat sig ha relevans även 90 år senare. Ett tivoli, precis som en stad, kommer aldrig sluta att utvecklas.